Upoznajte novu generaciju modela Kodiaq

12. července 2023

Nova generacija modela Škoda Kodiaq predstavljena sa upečatljivom kamuflažom i sprema se za globalnu premijeru ove jeseni.

Sa drugom generacijom modela Kodiaq, Škoda je dodatno unapredila svoj uspešni SUV model. Sada dolazi sa prepoznatljivijim dizajnom i još više prostora, posebno za putnike u trećem redu. Osim toga, drugu generaciju modela Kodiaq krasi novi koncept enterijera sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale do 12,9 inča, ručicom menjača na stubu upravljača, ručnim i digitalnim komandama i urednom, dobro organizovanom centralnom konzolom. Lista motora uključuje dva benzinska i dva dizel motora, kao i plug-in hibridnu verziju – prvi put kod modela Kodiaq.


 

Više snage, nove tehnologije i veća održivost

Drugu generaciju modela Kodiaq karakteriše još sofisticiraniji dizajn, upotreba održivih materijala i inovativnih tehnologija kao što su full LED Matrix farovi druge generacije. Dva benzinska i dva dizel motora imaju raspon od 110 kW (150 KS) do 150 kW (204 KS). 2.0 TDI sa 142 kW (193 KS) i 2.0 TSI sa 150 kW (204 KS) standardno dolaze sa pogonom na sve točkove. Kodiaq iV, prvi plug-in hibrid u ovoj seriji modela, takođe nudi ukupnu izlaznu snagu od 150 kW (204 KS). Ima električni domet veći od 100 kilometara. Vrhunac je početni 1.5 TSI benzinski motor sa 110 kW (150 KS), koji označava debi mild hibridne tehnologije. Oba hibridna motora deo su najnovije generacije EA 211 evo2 motora. Rade na štedljivom Millerovom ciklusu i imaju turbopunjač sa promenljivom geometrijom turbine. 1.5 TSI sa mild hibridnom tehnologijom takođe dolazi sa tehnologijom aktivnog cilindra najnovije generacije (ACT+).

Kodiaq je pokrenuo Škoda SUV kampanju

Kao prvi model u Škoda uspešnoj SUV kampanji, Kodiaq je 2016. doneo kristalni dizajnerski stil brenda u kategoriju SUV vozila. Istovremeno je uspostavio tipičnu nomenklaturu koju su sledili svi naredni Škoda SUV modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem: ime počinje slovom „K“ i završava slovom „q“. Odlična količina prostora za do sedam putnika i napredna tehnologija brzo su učinili Kodiaq jednim od najuspešnijih modela u Škoda globalnom portfoliju. Do danas je prodat u gotovo 792.000 primeraka u ukupno 60 zemalja. Kodiaq RS je 2018. godine bio prvi SUV koji se pridružio sportskoj RS porodici brenda.

Nove Simply Clever karakteristike

Prva generacija modela Kodiaq već je imala mnoge Škoda Simply Clever ideje. U 2016. je, na primer, uveo zaštitu ivica vrata i električnu sigurnosnu bravu na zadnjim vratima za zaštitu dece. Druga generacija može se pohvaliti mnoštvom novih karakteristika: novi hlađeni dupli Phone Box omogućava istovremeno punjenje dva mobilna telefona sa povećanom snagom punjenja od 15 W. Premijera kod modela Kodiaq je pregrada za odlaganje pozadi sa držačem za čaše na centralnom tunelu, kao i čistač ekrana za ekrane osetljive na dodir. Kišobran i strugač za led sada su izrađeni od održivih materijala.