OCTAVIA nominovana za nagradu „Automobil godine 2021“

27. ledna 2021

Potpuno nova ŠKODA OCTAVIA u igri je za svoje sledeće međunarodno priznanje. Četvrta generacija najprodavanijeg ŠKODA modela ušla je u uži izbor za ovogodišnje izdanje prestižne nagrade „Automobil godine“.

Na samom početku bilo je 29 novih automobila koji su lansirani na međunarodna tržišta u proteklih dvanaest meseci, a ŠKODA OCTAVIA je ušla u finale. Preostalih sedam modela predstavlja se međunarodnom stručnom žiriju, a glas će dati 60 automobilskih novinara iz 23 evropske zemlje. Godišnja nagrada prvi put je ustanovljena 1964. godine. Dobitnik nagrade „Automobil godine 2021“ biće proglašen 1. marta. U poslednjem kvartalu 2020. godine, OCTAVIA je već uspela da prikupi renomirane nagrade na ključnim izvoznim tržištima Velike Britanije, Austrije, Nemačke i Švajcarske.

Nagrada „Automobil godine“, jedna od prestižnih nagrada evropske automobilske industrije, prvi put je ustanovljena 1964. godine. Svake godine svi novi modeli vozila koji se izvoze na najmanje pet evropskih tržišta, a lansirani su u prethodnih dvanaest meseci pre glasanja, ispunjavaju uslove za učešće. Tako se polje takmičara za titulu „Automobil godine 2021“ prvobitno sastojalo od 29 različitih modela, od kojih je sada izabrano sedam finalista. Ovo je drugi put da je ŠKODA OCTAVIA ušla u uži izbor, nakon pojavljivanja u trećoj generaciji 2014. godine. Žiri se sastoji od 60 novinara iz 23 evropske zemlje, s brojem članova po zemlji koji odgovara veličini tržišta: Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Španiju predstavlja po šest članova žirija.

Sa preko sedam miliona proizvedenih vozila, ŠKODA OCTAVIA isporučuje se većem broju kupaca nego bilo koji drugi model češkog proizvođača. U svojoj potpuno novoj, četvrtoj generaciji, najprodavaniji automobil je ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji nego ikad pre, jer ŠKODA sada nudi širi raspon pogonskih agregata nego u bilo kom drugom trenutku u istoriji modela. Dostupan je u verziji limuzina i COMBI, sa efikasnim benzinskim i dizel motorima i verzijom na prirodni gas (CNG), kao i plug-in hibridnom i mild-hibridnom tehnologijom i pogonom na prednje ili na sve točkove. Izlazna snaga se kreće od 81 kW (110 PS) do 180 kW (245 PS). U poređenju sa prethodnikom, nova OCTAVIA može se pohvaliti emotivnijim i dinamičnijim dizajnom, još većom prostranošću i vrhunskom udobnošću, u kombinaciji sa maksimalnom aktivnom i pasivnom bezbednošću i naprednim mogućnostima povezivanja. Kao i svaka ŠKODA, takođe pruža izvanrednu funkcionalnost, poboljšanu mnogim pametnim detaljima.

OCTAVIA je prošle godine već prikupila mnoštvo međunarodnih nagrada
Samo u poslednjem kvartalu 2020. godine, potpuno nova OCTAVIA osvojila je četiri prestižne nagrade na ključnim izvoznim tržištima - Velikoj Britaniji, Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. U Velikoj Britaniji, časopis „Auto Express“ proglasio ga je automobilom godine; pored toga, OCTAVIA je pobedila u kategoriji „Kompaktni porodični automobil“ na dodeli nagrada „Auto Express New Car Awards“, dok je titula „Estate Car“ pripala modelu OCTAVIA COMBI. Na nagradama ARBÖ Austrijske automobilske asocijacije „Automobil godine“, OCTAVIA je bila pobednik u kategoriji vozila čija se cena kreće od 20.001 do 50.000 evra. Na nagradama „Auto Trophy 2020“ nemačkog časopisa za automobile „Auto Zeitung“, ŠKODA OCTAVIA je postigla dupli rezultat, proglašena je za omiljeni uvozni automobil u klasi kompaktnih vozila, a ŠKODA OCTAVIA RS je osvojila nagradu „Najbolji kompaktni sportski automobil - uvoz“. U Švajcarskoj su čitaoci dodelili nagradu modelu OCTAVIA „Omiljeni automobil u Švajcarskoj u 2021. godini“. Još u junu 2020. godine, najprodavaniji ŠKODA model već je zauzeo prvo mesto na anketama čitalaca u nemačkom magazinu „Auto Bild Allrad“ i „AUTO Straßenverkehr“, proglašen za „AWD automobil godine“ u kategoriji do 40.000 evra i „Porodični automobil godine“ u kategoriji „Najbolji dizajn“ za vozila koja koštaju do 25.000 evra.

Najnovije vesti