ŠKODA VISION X

ŠKODA VISION X

ŠKODA VISION X

28. 2. 2018

Velike trodimenzionalne površine karakteristišu spoljašnjost a veliki displej i svetlosni efekti dominiraju unutrašnjošću.

Spoljašnost


Svojim kompaktnim proporcijama ŠKODA VISION X predstavlja idealnog saputnika svakog modernog i aktivnog čoveka. Precizne i oštre linije karoserije naglašavaju dinamični karakter koncept vozila koje je za ovu priliku obojenu u FlexGreen zelenu boju. Krov u kontrastu u odnosu na ostatak karoserije, naglašeni branici i stranice, veliki panoramski prozori i felne veličine 20 inča samo doprinose markantnom i snažnom izgledu vozila.

Unutrašnjost

Veliki kolor displej i svetlosni efekti naglašavaju unutrašnji dizajn.

Unutrašnjost vozila ŠKODA VISION X definisana je potpuno novim dizajnom. Široka instrument tabla sa posebnim kolor displejom dominira unutrašnjim prostorom. Infotainment i connect usluge moguće je pokrenuti brzo i jednostavno preko displeja. Detalji od sečenog kristalnog stakla samo doprinose utisku prostranosti i svetla.

TEHNOLOGIJA

Koncept pogona gradskog krosover modela u boji FleksGreen je kombinacija CNG ( prirodni gas), benzina i dva elektromotora. Nova tehnologija omogućava nižu emisiju CO2 na samo 89 g/km. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je 1,5-litarski TSI G-TEC četvorocilindrični turbo motor specifično dizajniran za upotrebu CNG-a ( prirodni gas). CNG pogon daje maksimalnu snagu od 96 kw (130 KS) sa maksimalnim obrtnim momentom od 250 Nm.

Jedan CNG rezervoar se nalazi ispod zadnjeg sedišta a drugi iza zadnje osovine. CNG jedinica pokreće prednju osovinu a električni motor pokreće zadnju osovinu. On se aktivira po potrebi - da angažuje dodatnu snagu pri pokretanju ili da poboljša prianjanje na glatkim površinama i pri off-road vožnji. Kapacitet uskladištene energije elektromotora je dovoljna za vožnju od dva kilometra na elektro pogon.

VISION X je prva ŠKODA sa pogonom na sva četiri točka bez kardanskog vratila. Ovo ima jasne prednosti: manja težina automatski znači manju potrošnju. Pored toga, elektromotor se pokreće samo kada je to potrebno. Dva elektromotora podržavaju CNG pogon. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem u kombinaciji sa ganeratorskim starterom (BSG) koji pogoni remen i drugim elektromotorom koji se nalazi na zadnjoj osovini – ostvaruje pogon na svim točkovima.

Elektromotor crpi energiju iz sistema litijum-joskih baterija snage 48volti Zahvaljujući rekuperaciji energije litiujum jonske baterije se dopunjuju u toku vožnje kočenjem motorom na taj način što VISION X kinetičku energiju pretvara u električnu, skladišti je u baterije I kasnije koristi za vožnju. Maksimalni obrtni moment elektromotora je 70 Nm i dostupan je odmah od starta. Zahvaljujući tome, pokretanje je spontanije a ubrzavanje intenzivnije. Baterije se odlikuju malom masom, većim kapacitetom i prihvatljivom cenom. Automobil se pokreće prema potrebi prednjim, zadnjim ili svim točkovima. Zadnji točkovi na podlogu prenose obrtni moment od 1000 Nm. Ukupan domet sa jednim rezervoarom CNG/benzin je čak 650 kilometara. Sistemska snaga obe pogonske jedinice omogućava vozilu ŠKODA VISION X ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,3 s, a maksimalna brzina iznosi 200 km/h.

ŠKODA VISION X će doživeti svoju svetsku premijeru na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Najnovije vijesti

Sve vijesti