ŠKODA

ŠKODA VISION iV

ŠKODA VISION iV

12. 2. 2019

ŠKODA daje konkretan uvid u električnu budućnost Brenda

  • ŠKODA je pokazala prve nacrte potpuno električne studije za Salon automobila u Ženevi
  • Coupe verzija sa dinamičkim linijama na temelju električne platforme(MEB)
  • Do kraja 2022 .godine ŠKODA će predstaviti preko 10 električnih modela
  • Češki proizvodjač automobila ulaze dve milijarde eura u alternativne pogone i nove usluge mobilnosti

ŠKODA VISION IV kombinuje sportski oblikovanu karoseriju ,aerodinamičke optimizovane točkove od 22"  i naglašene blatobrane s kontinuiranom linijom krova tipično za coupe modele.Karakteristična tornado linija spaja prednji i zadnji deo vozila i naglašava vrata bez ručica.Umesto klasičnih retrovizora koriste se kamere čija su kućišta neobičnog oblika i podsećaju na peraja ajkule.

Eksterijer

Prednji deo vozila odlikuje novom interpretacijom tipične, široke rešetke Brenda ŠKODA s elegantnim lamelama i kristalnim strukturama. Posebno su istaknuti vodoravna svetlosna lajsna u gornjem delu rešetke i markantni veliki otvori za vazduh u prednjoj maski koja naglašava sportski izgled ovog modela.

U prednjem delu vozila koji zrači snagom nalaze se aerodinamični rubovi i kristalna LED prednja svetla. Ona prikazuju oblik slova C koji je tipičan za brend ŠKODA zajedno sa svetlosnim trakama iznad prednjeg difuzora naglašavaju širinu vozila. Na zadnjem delu vozila je natpis ŠKODA čija su pojedinačna slova osvijetljena u crvenoj boji.

ENTERIJER

Ekskluzivne skice: Koncept studija ŠKODA VISION iV ima novi inovativni koncept enterijera

  • Novi koncept enterijera sa različitim nivoima i naizgled plutajućim monitorom
  • Novi izgled instrument table i centralne konzole
  • ŠKODA VISION iV kombinuje korisnost u svakodnevnom životu sa funkcionalnom ergonomijom
  • Svetska premijera potpuno električne koncept studije je zakazana za Sajam automobila u Ženevi

Crtež unjutrašnjosti modela ŠKODA VISION iV pruža uvid u iznenađujuća rešenja u prvom potpuno električnom automobilu brenda ŠKODA izrađenom na MEB platformi (Modular Electric Drive Kit). Inovativna i laka za upotrebu instrument tabla i centralna konzola su u fokusu. Tu je i naizgled plutajući monitor i novodizajnirani dvokraki volan.

Potpuno električna studija VISION iV nudi uvid u enterijer prvog ŠKODA automobila koji je izgrađen na MEB platformi (Modular Electric Drive Kit). Tradicionalni centralni tunel se ne koristi – tako su ŠKODA dizajneri iskoristili mogućnosti nove MEB platforme kako bi kreirali prostran i inovativan enterijer. Na primer, oni su rekonfigurisali izgled instrument table i centralne konzole. Između sedišta vozača i suvozača, VISION iV nudi mnogo prostora za odlaganje na najnižem nivou, iznad kog se nalazi centralna konzola kojoj je još lakše pristupiti sa mesta vozača i suvozača. Dva mobilna telefona, koja mogu biti bežično integrisana u infotainment i operativni sistem, mogu se postaviti u konzolu dok se induktivno pune.

Instrument tabla se sastoji od dva nivoa koji povezuju i dekorativnim šavovima iscrtavaju linije prednje strane vozila. Veliki samostojeći ekran izgleda kao da lebdi u srednjem delu iznad instrument table, ispred koje se nalazi držač za ruku koja upravlja ekranom. Volan je takođe redizajniran, sada ima dva kraka i „ŠKODA“ natpis u centralnom delu umesto loga. ŠKODA preduzima još jedan korak ka elektromobilnosti sa modelom VISION iV. U naredne četiri godine, češki proizvođač automobila će investirati oko 2 milijarde evra u alternativne pogonske sisteme i nove usluge mobilnosti. Brend će predstaviti deset električnih modela do kraja 2022.

Svetska premijera koncept studije ŠKODA VISION iV je zakazana za Sajam automobila u Ženevi.

Elektromobilnost

Godina 2019. za brend ŠKODA obeležava početak doba električne mobilnosti. 124 godine nakon osnivanja fabrike ŠKODA AUTO na tržište stiže novi SUPERB PHEV sa plug-in hibridnim pogonom i model E-CITIGO, potpuno električno vozilo na bateriju. Godine 2020. stižu prva serijska vozila na temelju MEB platforme. U naredne četiri godine ŠKODA će uložiti oko dve milijarde eura u alternativne pogone i nove usluge mobilnosti pa će do kraja 2022. godine predstaviti preko deset električnih modela.

Dizajn

Oliver Stefani, direktor Škoda dizajna, obašnjava na ŠKODA Storyboard, koji detalji na VISION iV će biti tipični za ŠKODA EV vozila. Češki proizvođač automobila će svoje nove planove iz oblasti električnih vozila predstaviti na sajmu automobila u Ženevi od 5. do 17. marta sa svojim koncept vozilom pod nazivom ŠKODA VISION iV.

Najnovije vijesti

Sve vijesti