VISION X

Svetska premijera studije ŠKODA VISION X u Ženevi

Svetska premijera studije ŠKODA VISION X u Ženevi

28. 2. 2018

ŠKODA VISION X je prvo hibridno vozilo u istoriji Škode sa pogonom na prirodni gas, benzin i struju uz emisiju CO2 od samo 89 g/km.

Koncept urbanog crossovera prenosi osobine Škoda SUV modela u drugi segment

  • Urbani krosover daje pogled na budućnost automobila
  • ŠKODA VIZIJA x je prvo hibridno vozilo u istoriji Škode sa pogonom na prirodni gas, benzin i struju
  • Emisija CO2 samo 89 g/km
  • Prvo ŠKODA vozilo sa pogonom na svim točkovima bez kardanskog prenosa

Mlada Boleslava, 28. februar 2018.

Škoda Auto predstavlja budućnost automobilizma na autosajmu u Ženevi 2018 (6 - 18 marta). ŠKODA prvi put predstavlja vozilo sa pogonom na CNG, benzin i struju. Pored novog SUV dizajna, ŠKODA VISION X promoviše nedavno konfigurisali hibridni sistem. Napredni pogon koji kombinuje gas i električnu struju kao izvore energije doprinosi agilnosti ali se ističe i niskom emisijom CO2 od samo 89 g/km. Vision X može imati pogon na prednji, zadnjim i sva četiri točka po potrebi.

"U ŠKODA AUTO, razvoj i pripreme za mobilnost su u punom jeku," kaže Kristijan Strube,iz odbora za tehnološki razvoj Škoda Auto. "Sa Škoda Vision X hibridnim modelom, nudimo pogled na dalji razvoj našeg asortimana. CNG vozila su čista i jeftina. Osim toga, sa hibridnim pogonom, naši klijenti mogu da iskuse vožnju bez emisije izduvnih gasova. " Koncept pogona gradskog krosover modelau u boji FleksGreen je kombinacija CNG ( prirodni gas), benzina i dva elektromotora. Nova tehnologija omogućava spušta emisiju CO2 na samo 89 g/km.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je 1,5-litarski TSI G-TEC četvorocilindrični turbo motor specifično dizajniran za upotrebu

CNG-a ( prirodni gas). CNG pogon daje maksimalnu snagu od 96 kw (130 KS) sa maksimalnim obrtnim momentom od 250 Nm. Jedan CNG rezervoar se nalazi ispod zadnjeg sedišta a drugi iza zadnje osovine. CNG jedinica pokreće prednju osovinu a električni motor pokreće zadnju osovinu. On se aktivira po potrebi - da angažuje dodatnu snagu pri pokretanju ili da poboljša prianjanje na glatkim površinama i pri off-road vožnji. Kapacitet uskladištene energije elektromotora je dovoljna za vožnju od dva kilometra na elektro pogon.

VISION X je prva ŠKODA sa pogonom na sva četiri točka bez kardanskog vratila.

Ovo ima jasne prednosti: manja težina automatski znači manju potrošnju. Pored toga, elektromotor pokreće samo kada je to potrebno. Dva elektromotora podržavaju CNG pogon. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem u kombinaciji sa ganeratorskim starterom (BSG) koji pogoni remen i drugim elektromotorom koji se nalazi na zadnjoj osovini – ostvaruje pogon na svim točkovima. Elektromotor crpi energiju iz sistema litijum-joskih baterija snage 48volti Zahvaljujući rekuperaciji energije litiujum jonske baterije se dopunjuju u toku vožnje kočenjem motorom na taj način što VISION X kinetičku energiju pretvara u električnu, skladišti je u baterije I kasnije koristi za vožnju. Maksimalni obrtni moment elektromotora je 70 Nm i dostupan je odmah od starta. Zahvaljujući tome, pokretanje je spontanije a ubrzavanje intenzivnije. Baterije se odlikuju malom masom, većim kapacitetom i prihvatljivom cenom. Automobil se pokreće prema potrebi prednjim, zadnjim ili svim točkovima. Zadnji točkovi na podlogu prenose obrtni moment od 1000 Nm. Ukupan domet sa jednim rezervoarom CNG/benzin je čak 650 kilometara. Sistemska snaga obe pogonske jedinice omogućava vozilu ŠKODA VISION X ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,3 s, a maksimalna brzina iznosi 200 km/h.

STRATEGIJA ELEKTROMOBILNOSTI

U strategiji razvoja kompanije ŠKODA AUTO elektromobilnost igra ključnu ulogu. Elektrifikacija modela marke ŠKODA startuje već u 2019.godini uvođenjem modela ŠKODA SUPERB sa plug-in-hibridnim pogonom. Osim toga ŠKODA AUTO u Mladoj Boleslavi će od 2019.godine početi proizvodnju električnih komponenti za plug-in-hibride drugih marki koncerna Volkswagen. Ubrzo posle toga sleduje početak serijske proizvodnje novog vozila marke ŠKODA sa čisto električnim pogonom. Do 2025.godine ponuda hibridnih i električnih automobile u raznim segmentima će se znatno proširiti.


Najnovije vijesti

Sve vijesti