This page is a supplementary page of the opening page. Click the button to get back.

Sve informacije koje će Vam trebati

ŠKODA SUPERB TEHNIČKI PODACI

Dimenzije vozila


Bezbednost

Speedlimiter

Kao što samo ime kaže, funkcija služi da ograniči maksimalnu brzinu vozila. Vozač može podesiti maksimalnu brzinu između 30 i 210 km/h i tako se više može koncentrisati na put.

Speedlimiter
Funkcije za veću bezbednost

ŠKODA SUPERB ne pravi kompromise što se tiče bezbednosti. Osim sigurnosnih sistema već nabrojanih, sledeće funkcije su dostupne u standardnoj ili opcionoj opremi:

EDL pomaže prilikom ubrzavanja ili vožnje uzbrdo ukoliko jedan od pogonskih točkova proklizava.

ABS protiv proklizavanja točkova.

MKB aktivira kočnice posle sudara da bi sprečio dalje nekontrolisano kretanje vozila.

MSR onemogućava blokadu točkova koje se može dogoditi ukoliko vozač naglo smanji brzinu na klizavoj površini.

› Povećavajući pritisak kočnica, kočioni asistent pomaže u situacijama kada je potrebno ukočiti na kratkoj udaljenosti.

ASR omogućava gladak start i ubrzavanje kada točkovi proklizavaju na glatkoj površini.

Kontrola pritiska u gumama sve vreme obaveštava vozača o pritisku.

› Opciona oprema hill-hold control pomaže vozaču da krene uzbrdo na bezbedan način. Sistem se automatski uključuje na nagibima većim od 5 procenata i više i omogućava lako i sigurno polaženje bez upotrebe ručne kočnice. Sistem onemogućava nekontrolisano kretanje vozila unazad ili gašenje motora.

Trepćuće stop svetlo , smanjuje rizik od udara otpozadi, naročiti kada prilazite saobraćajnim gužvama na autoputu ili kada iznenada morate naglo da zagočite.

Upravljanje

Pogon na svim točkovima

ŠKODA SUPERB je dostupna sa elektronski kontrolisanim kvačilom. Četiri motora (1.4 TSI/110 kW, 2.0 TSI/206 kW, 2.0 TDI/110 kW i 2.0 TDI/140 kW) sa vrhunskimpogonom na svim točkovima koji garantuje optimalne vozne karakteristike, najviši nivo sigurnosti i niske potrošnje.

Prenos obrtnog momenta na sva četiri točka je automatski i zavisi od podloge. Idealan prenos snage na zadnju osovinu proračunava kontrolna jedinica a podešavanje se vrši promenom pritiska lamelu.

Aktivna kontrola upravljanja

Ova funkcija omogućava da se ŠKODA SUPERB bolje ponaša u krivinama. Aktivna kontrola upravljanja je dostupna u kombinaciji sa sportskom šasijom.

Tehnologija za bolju sredinu

Active Cylinder Technology (ACT)

ACT znači da su drugi i treći cilindar priremeno isključeni. u ovom režimu rada, motor radi efikasnije. U zavisnosti od stila vožnje,ovaj režim može uštedeti i do 0.5 l/100 km. ACT je aktivan između 1400 i 4000 obrtaja, pri obrtnom momentu između 25 i 100 Nm i brzini do 130 km/h.

Start-Stop sistem

Kada vozilo stoji motor troši gorivo i emituje štetne izduvne gasove bez ikakvog razloga. Tu na scenu dolazi Start-stop sistem koji automatski gasi motor kada se vozilo ne kreće i na taj način štedi gorivo. Sistem ne zahteva nikakvu posebnu kontrolu od strane vozača i ne utiče na komfor u vožnji.

Start-Stop sistem
OBNAVLJENJE ENERGIJE KOČENJA

Tokom kočenja, kinetička energija se pretvara u toplotnu i dalje emituje u okolinu. Da bi bar deo ove energije iskoristili koristimo inteligentni alternator da vratimo energiju u akumulator tokom kočenja motorom i tako uštedimo gorivo.

OBNAVLJENJE ENERGIJE KOČENJA
Eko režim (Biranje režima vožnje)

Jedan od režima koji nudi funkcija Driving Mode Selection system je Eco – režim koji štedi gorivo ali i životnu sredinu. Specijalna funkcija Eko moda je vožnja "bez gasa" kod vozila opremljenih DSG automatskim menjačem.

Aktivne aerodinamične klapne

Aktivne aerodinamične klpane smanjuju otpor vazduha i tako smanjuju potrošnju i emisiju izduvnih gasova. Ukoliko motoriliklima ne rade pod punim opterećenjem, prostori se zatvore i struja vazduha obilazi oko karoserije vozila. Aktivne aerodinamične klapne takođe pomažu da se po hladnom vremenu motor brže zagreje.

Preporuka stepena prenosa

Pravi izbor brzine može da uštedi gorivo i poveća komfor vožnje. Niža brzina motora znači i nižu potrošnju goriva. Preporuka stepena prenosa se prikazuje na ekranu instrument table. Simbol u gornjem desnu uglu ekrana potvrđuje ili preporučuje promenu brzine.

Preporuka stepena prenosa